Bert Rappange – CV

Curriculum vitae

Download CV via contactformulier.


Bert Rappange (Amsterdam, 1962). Studeerde Design aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem (ArtEZ, University of Arts).

Hij vervulde diverse functies aan bureaukant als art en creative director. Vanuit zijn visie dat design ten dienste moet staan van de gebruiker en uiteindelijk moet bijdragen aan het resultaat, volgde hij diverse master of marketing (MSc) studies aan de RUG. Vanuit deze visie vervulde hij de rol van marketing manager bij diverse bedrijven.

In 1994 startte hij het bureau Noordwest12, dat stond voor een unieke combinatie van merkstrategie en de vertaling daarvan naar merk design en activatie. Een grote diversiteit aan klanten door heel Nederland zorgde voor een snelle groei.

In de jaren daarop volgend was hij verantwoordelijk voor diverse start-ups op het gebied van digital marketing. Waaronder V12 engineers (development), LeadQ (data intelligence) en ClickQ (digital marketing).

In 2015 combineerde hij de verschillende bedrijven tot één bedrijf: de Crossmedia Communicatiegroep (CMCG). Met ruim 40 experts bood CMCG full service diensten aan grote en kleine merken; van strategie en design tot digital development en marketing.

Na een langdurige strategische samenwerking verkocht hij in 2019 de Crossmedia Communicatiegroep aan NDC Mediagroep (nu Mediahuis Noord). Vanaf 2020 is hij actief als zelfstandig strategisch adviseur voor CMCG / Mediahuis, alsmede voor een groep eigen opdrachtgevers.


Werkervaring

2022 – heden

Zelfstandig strategisch adviseur en interim management

Brand strategy | Brand design | Brand activation | Brand management


2020 – heden

Strategisch adviseur  Crossmedia Communicatiegroep / Mediahuis

(Digital) Marketing | Communicatie | Concepting | Design


2014 – 2020

Founder / CEO Crossmedia Communicatiegroep

De Crossmedia Communicatiegroep is ontstaan uit vier specialisten op het gebied van strategie en design (Noordwest12), digital engineering (V12), online marketing (ClickQ) en marketing data (LeadQ). Sinds 1994 is CMCG een van de meest succesvolle full service crossmediale bureaus in Noord-Nederland. Strategie wordt vertaald naar concept en design en geactiveerd met spraakmakende campagnes. Met als uiteindelijk doel: middels relevante content een band met jouw klant opbouwen. Affectief en via data meetbaar effectief.

In de afgelopen twee decennia is de wereld van communicatie sneller veranderd dan ooit. Daar weten wij alles van. Al twintig jaar begeleiden we organisaties bij verandering naar klantgericht handelen. Van product denken naar klant denken. Van zenden naar dialoog. Trajecten waarbij een crossmediale overview van strategische positionering, extrinsieke vertaling naar design, relevante content en ondersteunende technologie essentieel is. En data de basis vormt om resultaten inzichtelijk te maken. Daarbij staat een prettige en optimale samenwerking voorop. Tussen consultants, designers en developers onderling. En met onze klanten. Want succesvolle communicatie kent geen grenzen als je het samen doet.


2008 – 2020

Founder / Commissaris Echtemensen.com Casting- en productiebureau

Echtemensen.com is ontstaan vanuit de vraag naar ‘echte mensen’ als model of acteur. Opdrachtgevers uit vooral de marketing- en communicatiebranche zijn steeds meer op zoek naar modellen die de doelgroep vertegenwoordigen. ‘The girl next door’ overtuigt beter dan een high fashion-model. Echtemensen.com is door de jaren heen gegroeid tot één van de grootste modellenbureaus van Nederland met een bestand van ruim 3000 modellen en acteurs.


2007 – 2014

Founder / Commissaris ClickQ bv Digital marketing

2007: Amsterdam. Oprichting ClickQ Online marketing

Hoe word je vindbaar tussen die miljoenen sites? Hoe zorg je voor conversie op je sites. En ultiem: hoe bouw je een relatie op met je klant. Nieuwe uitdagingen. Die we enthousiast aangingen door eigen mensen anders te laten denken en jonge mensen op te leiden tot de nieuwe generatie online marketeers.

Je wilt online vindbaar zijn. De bezoeker van jouw website moet op zijn minst informatie aanvragen en een bestelling plaatsen. SEO/SEA, display advertising, e-mail marketing en social media zijn manieren om bezoekers te trekken. Apps, mobiele websites, Facebook en YouTube worden ingezet om jouw merkverhaal te benadrukken en conversie te verhogen. Het aanbod van diensten binnen ClickQ is gebaseerd op drie pijlers: klanten vinden, laten converteren en uitbouwen tot ambassadeur.


2004 – 2016

Founder / Commissaris LeadQ bv Lead management

2004: Groningen. Oprichting LeadQ Lead management

Internet bracht data, maar wat kon je daarmee? Google bestond nog niet. We ontwikkelden ons eigen ‘track and trace’ systeem, onze eigen analytics. Hetgeen ons een schat aan data informatie opleverde en nog steeds doet. In de vorm van een geavanceerd marketing data intelligence systeem.

Vanuit de wens om ROI en lead stromen inzichtelijk te maken, hebben de engineers van de Crossmedia Communicatiegroep LeadQ ontwikkeld. LeadQ is een intelligent lead data management systeem, dat ‘ruwe’, ongesorteerde data filtert en opschoont volgens vooraf in te stellen criteria en vervolgens weergeeft in overzichtelijke dashboards.


1997 – 2014

Founder / Commissaris V12 bv Digital engineering

1998: Groningen. Oprichting V12 Online engineering

We zagen toekomst in internet. We hadden nog geen programmeertalen. Geen kabels of WiFi-verbindingen. We moesten uitwijken naar Groningen. Voor data verbindingen en kennis van universiteiten en hoge scholen. De eerste internetsites gingen online.

De online engineers van V12 uit Groningen zijn bedreven in het slim uitwerken en bouwen van applicaties. Van eenvoudige landingspages, apps, webshops tot aan de meest uitgebreide data structuren. V12 is de online motor achter de designs van NW12 en de online strategie van ClickQ


1994 – 2014

Founder / CEO Noordwest 12 bv Strategic design

1994: Blije, Friesland. Oprichting Noordwest12 Strategic design

Als één van de eerste bureaus in Nederland zagen we dat design niet los kon staan van functie. Het verenigen van intrinsieke merkkwaliteiten met de extrinsiek verschijningsvorm.

Je zoekt als sterk merk naar onderscheid en wilt daarmee de boer op. NW12 vertaalt deze visie in woord en beeld. Ongeacht de continu verschuivende online decors en platforms; NW12 loopt voorop in de ontwikkelingen en stippelt de routes uit. Samen met de andere specialisten binnen de Crossmedia Communicatiegroep. Crossmediaal verhalen vertellen, vanuit intrinsieke en extrinsieke merkwaarden, daar draait het allemaal om.

Merken met landelijke faam onderschreven die visie. NW12 groeide als kool in het Friese land.


1998 – 2000

Marketing en communicatie manager Adecco (ai)


1991 – 1994

Creative director TRM/Partners


1988 – 1991

Creative director SE Communicatie


1984 – 1989

Interim en free-lance Art Direction en design


1986 – 1988

Marketing / Reclame Reesink Technische groothandel


1984 – 1986

Public Relations / Corporate Design Witteveen+Bos, raadgevend ingenieurs


Studies

1983 – 1988

Design / grafische vormgeving

Academie voor Beeldende kunsten, Arnhem, Afdeling Grafische Vormgeving (nu ArtEZ, University of Arts)


1998 – 1999

Customer Based Marketing

Master of Marketing Science traject, Universiteit Groningen


1999 – 2000

Merkmanagement

Master of Marketing Science traject, Universiteit Groningen


2001 – 2002

Veranderingsmanagement

Forum Academie voor Management, Universiteit Groningen